Home » Strategie » Reorganizarea (judiciara) - o optiune de criza?

Reorganizarea (judiciara) - o optiune de criza?

Scris de , 05.18.2009, 08:48:14

In conditiile in care se estimeaza ca peste 20.000 de noi cazuri de insolventa se vor inregistra in 2009 din cauza crizei financiare, companiile ar trebui sa se orienteze din timp catre redresare si reorganizare pentru a evita falimentul.

Amintim ca legislatia de profil din Romania da o sansa firmelor sa se redreseze financiar prin procedura reorganizarii judiciare reglementata de Legea 85/2006 privind procedura insolventei. Astfel, reorganizarea judiciara este solutia legala la indemana firmelor care se confrunta cu anumite conjuncturi nefavorabile, fara insa ca situatia lor economica sa fie iremediabil compromisa.O astfel de firma merita in general protectie, in beneficiul salariatilor sai, al creditorilor (inclusiv statul, pentru creantele bugetare), al comunitatii locale etc.

Sunt mai multe avantaje ale declansarii procedurii de reorganizare judiciara pentru o firma aflata in dificultate, cum ar fi: de la data deschiderii procedurii de reorganizare judiciara se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare avand ca scop realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale, datoriile scadente nu se mai platesc decat in baza unui plan de reorganizare, fara a se mai achita dobanzi sau penalitati, posibilitatea reesalonarii platii creantelor catre creditori etc.

Cu toate acestea, in practica s-a observat ca tentativele de reorganizare judiciara esueaza in marea majoritate a cazurilor. Statisticile Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Insolventa releva faptul ca in mai putin de 1-1,5% din cazuri reorganizarea judiciara a avut efectul scontat, celelalte cazuri de redresare esuand in faliment.
 
Motivul este reprezentat, conform specialistilor, de faptul ca in Romania este foarte greu sa reorganizezi o societate, in primul rand din cauza ca finantarea pentru continuarea activitatii se acorda foarte greu, dar si pentru ca firmele aflate in reorganizare sunt marginalizate in activitatea lor ulterioara. De fapt, se considera ca principala cauza a insuccesului reorganizarii este reprezentata tocmai de caracterul sau judiciar, intrucat procedura reorganizarii judiciare este in mod invariabil supusa formelor de publicitate cu toate efectele pe care aceasta le are asupra credibilitatii si imaginii intreprinderii debitorului.
 
Totodata, durata excesiva si formalismul procedurii judiciare pot impiedica societatea sa initieze si sa implementeze cu succes procedurile de reorganizare. Confidentialitatea, care se poate dovedi esentiala pentru reusita unei redresari, s-ar putea mult mai usor asigura in cazul masurilor preventive extrajudiciare sau de tip consensual, exterioare procedurilor judiciare. In aceste conditii, nu putem decat sa consideram laudabila initiativa legislativa care urmareste implementarea si la noi a concordatului preventiv.
 
Acesta va permite crearea unui cadru contractual intre debitorul in dificultate si majoritatea creditorilor sai, sub medierea unui specialist in insolventa (asa-numitul “mandatar ad-hoc”), care sa conduca la redresarea financiara fara a fi insa necesara o decizie prealabila a tribunalului privind deschiderea procedurii insolventei. Amintim in acest sens existenta proiectului legislativ in domeniu, anume legea privind salvgardarea intreprinderilor (a se vedea versiunea publicata pe www.unpir.ro), care urmareste tocmai scopul subliniat mai sus.

Diana Ristici senior associate DLA Piper

1 comentarii

1
05.19.2009, 17:00:25
despre articol
articolul asta pare scris pentru ca autoarea lui sa scape de cursurile de pregatire profesionala organizate de barou
  • Nume:
  • Subiect:
  • Comentariu:
    0 caractere :: Numar maxim de caractere 2000
  • Cod validare:

  • Daca nu puteti citi imaginea de mai sus, faceti click pe ea pentru a schimba continutul

Alte articolecompania saptamanii

Complet Haus

Obiect de activitate: Comert si prestari servicii cu materiale pentru industria mobilei. Infintata in anul 2003, Compania a avut o crestere continua in cei 5 ani de existenta, astfel in 2008 a ajuns la o cifra de afaceri de 5800000 ...

intreaba specialistul

Ce declaratii trebuie depuse pana la 25 ian 2010 pt SRL-uri?

In functie de situatia specifica a SRL-ului respectiv, declaratiile ce trebuiesc depuse de un SRL pana pe 25 ianuarie 2010 sunt urmatoarele: Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri ...

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!